Elektrik Makineleri ve Kumanda Tekniği Laboratuvarı:

Elektrik Makinaları ve Kumanda Tekniği Laboratuvarı, çok sayıda anahtarlama ve ölçüm modüllerini, elektriksel yükleri, elektrik motorlarını ve transformatörleri bünyesinde bulunduran iki adet eğitim deney seti grubundan oluşmaktadır. Yapılacak deneylere ilişkin elektriksel ölçümler eğitim setleri üzerindeki ölçüm aletleri ile yapılabilmektedir.

Kumanda

Elektrik sistemlerinde kullanılan (motor, generatör, trafo gibi) elektrik makinalarının yapısı, çalışma prensipleri, devre bağlantıları, farklı tip yüklerde çalışma şekilleri ve kontrol yöntemleri ile ilgili çeşitli uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Doğru Akım Makinaları ve Transformatörler, Asenkron ve Senkron Makinalar, Elektromekanik Kumanda Sistemleri derslerine hitap etmektedir.


Elektrik Kompanzasyon Laboratuvarı: Elektrik Kompanzasyon Laboratuvarı, üç farklı pano ünitesi ve bağlantılarının yapıldığı elektriksel yüklerden oluşan bir eğitim setidir. Bu eğitim setinde enerji giriş ünitesi, enerji dağıtım ünitesi ve kompanzasyon ünitesi bulunmaktadır. Yapılacak deneylere ilişkin tüm elektriksel ölçümler set üzerindeki dijital ölçüm aletleri yapılabilmektedir.

Kompanzasyon

Elektrik Kompanzasyon Laboratuvarı Eğitim Seti ile tesislerde kullanılan sargılı elektriksel yüklerin (motor, balast vb.) meydana getirdiği reaktif enerji etkisinin tanıtılması, reaktif enerji güç katsayısının (CosQ) belli bir değerin üstünde tutulmasının sağlanması, farklı tip yüklerin devreye bağlanması işlemleri gerçekleştirilmektedir. Elektrik Kompanzasyon Laboratuvarı, Özel Tesisat Tekniği dersine hitap etmektedir.


Programlanabilir Lojik Kontrol (PLC) Laboratuvarı: Elektrik Programında bulunan Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) dersine hitap eden bu laboratuvarda toplam 5 adet deney seti bulunmaktadır. Her bir deney setinde bilgisayar, PLC, güç kaynağı, operatör panel, anahtarlama elemanları ve sensör grupları bulunmaktadır.

PLC

Elektrik sistemlerinin bilgisayar desteğiyle kontrolünde kullanılan denetleyicilerden olan PLC’lerin çeşitli sensör ve anahtar grubu ile temel programlama tekniklerinin, operatör panel ile uzaktan kontrolünün, elektrik makinaları ile hız ve konum kontrolünün gerçekleştirilmesi amacıyla temel uygulamalar yapılmaktadır.


Elektrik Yapı Tesisatı Laboratuvarı: Elektrik Yapı Tesisatı Laboratuvarı, dört farklı bölümden oluşan iki adet eğitim deney seti grubundan oluşmaktadır. Bu eğitim setinin bölümlerinden birinde aydınlatma, zayıf ve kuvvetli akım gibi elektrik projesi çizilebilmekte; diğer bölümünde ise ilgili tesisat bağlantıları yapılmaktadır. Bu eğitim setleri ile elektrik tesisatlarına ait malzemelerin yapılarının öğretilmesi; sistemlerin devreye bağlanması ve çalıştırılması işlemlerine ait yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Yapi

Elektrik Yapı Tesisatı Laboratuvarı; Elektrik Tesisat Tekniği ve Planlama Keşif Sözleşme derslerine hitap etmektedir.